تغذیه با شیر مادر و آنچه باید در این باره بدانید

تغذیه با شیر مادر

تغذیه با شیر مادر یکی از مهمترین و مفیدترین روش‌های تغذیه برای نوزادان است. شیر مادر حاوی تمامی عناصر غذایی مورد نیاز نوزاد بوده و ترکیباتی مانند پروتئین، چربی، کربوهیدرات، ویتامین‌ها و مواد معدنی را در خود دارد که به رشد و توسعه صحیح نوزاد کمک می‌کند.

برخلاف محلول‌های تغذیه‌ای دیگر، شیر مادر دارای آنتی‌بادی‌ها و عوامل ایمنی طبیعی است که به کاهش احتمال ابتلا به عفونت‌ها و بیماری‌ها کمک می‌کنند. همچنین، تغذیه با شیر مادر می‌تواند ارتباط عاطفی بین مادر و نوزاد را تقویت کرده و به نوزاد احساس امنیت و آرامش بیشتری بدهد.

پیشنهاد می‌شود که نوزادان تا حدود شش ماهگی صرفاً با شیر مادر تغذیه شوند. پس از شش ماهگی، می‌توان غذاهای جامد را به تدریج به رژیم غذایی آن‌ها اضافه کرد، اما شیر مادر همچنان به عنوان منبع مهم تغذیه‌ای برای نوزاد محسوب می‌شود.

در هر صورت، برای راهنمایی دقیق‌تر در مورد تغذیه نوزاد با شیر مادر و همچنین مراقبت‌های لازم برای مادران شیرده، به پزشک یا متخصص تغذیه مراجعه کنید.

تغذیه با شیر مادر

چرا باید به نوزاد شیر داد؟

  • شیر هر مادری غذای مناسبی است که مخصوصاً برای کودک او و با توجه به شرایط کودک تهیه می شود .
  • هضم آن بسیار آسان است .
  • وقتی مادر به نوزادش شیر می دهد ، رابطه مادر و نوزاد قوی تر می شود ، فرزندخواندگی برای مادر آسان تر می شود و کودک شخصیت سالمی پیدا می کند .
  • شیر مادر حاوی کامل ترین ترکیب پروتئین ، چربی ، ویتامین و کربوهیدرات است .
  • آنتی بادی ها، سلول های زنده ، آنزیم ها و هورمون های موجود در شیر مادر از کودک شما در برابر عفونت ها و بیماری ها محافظت می کنند .
  • مشخص شده است که نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند از سطح هوش بالاتری برخوردار هستند .
  • مادران شیرده سریعتر به وزن قبلی خود باز می گردند.
  • شیردهی خطر ابتلای مادر به سرطان سینه و تخمدان ، پوکی استخوان پس از یائسگی و شکستگی لگن را کاهش می دهد .
  • شیردهی زندگی مادر و خانواده را آسان می کند و زمان و هزینه کمتری صرف می شود .
  • اعتماد به نفس و صمیمیت و پیوند مادر شیرده با نوزاد افزایش می یابد .
  • با تغذيه با شير مادر , هزينه هاي بهداشتي متحمل شده توسط خانواده و دولت كاهش مي يابد .
  • بهره وری در محیط های کاری که زنان شیرده در آن کار می کنند افزایش می یابد از آنجایی که نوزادان زنان شیرده اغلب مریض نمی شوند ، کمتر محل کار را ترک می کنند .
  • همچنین تغذیه با شیر مادر از محیط زیست محافظت می کند. زیرا شیردهی به معنای استفاده کمتر از مواد پلاستیکی است که ممکن است به عنوان زباله در طبیعت باقی بماند .

 

آیا برای شروع شیردهی بعد از تولد باید صبر کنم ؟

مادر چه زایمان طبیعی داشته باشد چه سزارین , باید با نوزاد خود تماس فیزیکی داشته باشد و در اسرع وقت پس از تولد به نوزادش شیر دهد . هر چه تعداد دفعات شیردهی بیشتر باشد، آمدن شیر آسانتر خواهد بود . دیر شیر دادن باعث تاخیر در رسیدن شیر می شود . برای اینکه مادر شیر کافی ترشح کند , نوزاد باید مکرر و صحیح شیر بخورد . پرسنل بهداشتی در این زمینه از شما حمایت خواهند کرد .

آیا امکان شیردهی بعد از زایمان از طریق سزارین وجود دارد ؟

سزارین یا زایمان طبیعی فرقی نمی کند , شیر دادن به نوزاد امکان پذیر است . در زایمان سزارین ممکن است شیردهی کمی دیر شروع شود اما این تاخیری نیست که مشکلی ایجاد کند . شما می توانید در مورد این موضوع از کارکنان بهداشت موسسه ای که در آن زایمان کرده اید حمایت دریافت کنید .

تغذیه با شیر مادر

چند وقت یکبار باید به نوزادم شیر بدهم ؟

دفعات شیردهی از نوزادی به نوزاد دیگر متفاوت است بچه هر وقت خواست باید شیر بخوره . نوزاد با باز کردن دهان ، جستجو و در نهایت با گریه گرسنگی خود را نشان می دهد . شیردهی مکرر در روزهای اول باعث تسریع تولید شیر ” بالغ ” می شود که آبدارتر و فراوان تر است . برخی از نوزادان هنگام تولد زیاد می خوابند و نمی توانند به اندازه کافی شیر بدهند . اگر این گونه نوزادان در روزهای اول بعد از ۳ تا ۴ ساعت بیدار نشدند باید به مادرشان داده شود و در صورت لزوم با مالیدن گونه ها بیدار شوند تا به آنها هشدار داده شود که سینه را بگیرند .

در هفته های اول ، فواصل شیردهی ممکن است بسیار کوتاه باشد ، مثلاً یک ساعت یا دو ساعت .

در ماه های اول که نوزاد از خواب بیدار می شود، معمولا گرسنه است و می خواهد از شیر مادر تغذیه کند. از آنجایی که مقدار شیر تولید شده در پستان بعد از هر بار شیردهی اندکی افزایش می یابد ، فواصل شیردهی به مرور زمان طولانی تر می شود .

نوزاد چگونه شیر می خورد؟

    • برای اینکه کودک دهانش را کاملا باز کند ، مادر باید نوک سینه را به لب های پایین و بالایی نوزاد لمس کند .
    • در حالی که نوزاد را به سینه نزدیک می کنند ، دهان باید تا حد امکان باز باشد و چانه روی سینه قرار گیرد .
    • برای اینکه نوزاد خوب شیر بخورد باید نه تنها نوک سینه را با دهانش بگیرد بلکه قسمت قهوه ای اطراف آن را هم بگیرد .
    • اگر نوزاد به درستی سینه را گرفته باشد ، فک و گاهی گوش هایش در هر مکیدن در حال حرکت دیده می شود .
    • نوزاد دائماً نمی مکد. پس از حرکات قوی مکیدن، فواصل استراحت کوتاهی وجود دارد .
    • اگر نوزاد به درستی روی سینه قرار گیرد ، سینه های مادر در پایان شیردهی شل می شود ، کودک به تنهایی سینه را ترک می کند و شیردهی برای مادر راحت و آسان است .
    • شنیدن صدای ضربه زدن یا کشیدن گونه ها به داخل هنگام مکیدن معمولاً نشان می دهد که کودک فقط نوک سینه را می مکد و بافت سینه را به اندازه کافی با دهان خود نگرفته است .
    • اگر نوزاد به درستی روی سینه قرار نگیرد ، نمی تواند به خوبی شیر بدهد و ممکن است نوک سینه های مادر آسیب دیده و دردناک شود .

 

تغذیه شما در دوران شیردهی چگونه باید باشد ؟

    • مادر برای تولید شیر به ۵۰۰ کالری اضافی نیاز دارد . برای رفع این مشکل، از یک رژیم غذایی مناسب و متعادل پیروی کنید که شامل مقدار زیادی سبزیجات و میوه های تازه فصلی است .
    • برنامه غذایی روزانه خود را به صورت ۳ وعده اصلی و ۳ میان وعده برنامه ریزی کنید .
    • با مصرف از هر گروه غذایی در هر وعده غذایی ، تنوع در رژیم غذایی خود ایجاد کنید .
    • کافی است مادر شیرده به اندازه نیاز خود مایعات مصرف کند . در این دوره، نوشیدن ۱ تا ۲ لیوان آب در طول شیردهی یا بلافاصله پس از شیردهی باعث افزایش تولید شیر می شود (نوشیدن ۱ تا ۲ لیتر آب در یک زمان باعث افزایش تولید شیر نمی شود ) .
    • غذاهای مایع مناسب مصرف کنید : آب آشامیدنی تمیز، آب میوه های تازه فشرده ، شیر ، لبنیات تخمیری (ماست – آیران ، کفیر و غیره ) .
    • سبزیجات و میوه ها را قبل از مصرف خیلی خوب بشویید . از مصرف سبزیجات و میوه های خارج از فصل خودداری کنید.
    • آب جوش سبزیجات، پاستا و حبوبات را نریزید .
    • از گوشت ، شیر یا تخم مرغ نیم پز استفاده نکنید .
    • روغن زیتون یا روغن های دیگر را در وعده های غذایی و سالاد خود مصرف کنید
    • اگر مشکل سلامتی ندارید که نیاز به محدودیت نمک دارد ، از نمک یددار استفاده کنید . بعد از پختن غذا نمک اضافه کنید . نمک یددار را در ظرف دربسته یا در کابینت دربسته و دور از نور نگهداری کنید .
    • از مصرف غذاها و نوشیدنی‌های آماده ( سوپ‌های آماده ، نوشابه‌های گازدار ، آب میوه‌های آماده ، نوشیدنی‌های پودری، قرص گوشت/آب مرغ، سُدجوک، سالامی، سوسیس و کالباس و غیره) خودداری کنید.
    • نوشیدنی‌های کولا ، نوشابه‌های گازدار، چای و قهوه ، نوشیدنی‌های انرژی‌زا ( افزودنی‌ها و محتوای کافئین ) ، نوشیدنی‌های رژیمی ( شیرین‌کننده‌های مصنوعی ) را محدود یا اجتناب کنید . دمنوش را ۱ ساعت بعد از غذا به صورت باز مصرف کنید . می توانید نوشیدنی هایی مانند قهوه و قهوه فوری را ۱ فنجان در روز بنوشید.
    • سیگار نکشید و الکل مصرف نکنید . در محیط هایی که سیگار کشیدن مجاز است نباشید . علاوه بر این ، برای سلامتی کودک ، سیگار کشیدن در خانه ممنوع است .

 

شوهر من چگونه می تواند در شیردهی من سهیم باشد ؟

نوزادان به لمس فیزیکی زیادی نیاز دارند . بعد از شیر دادن به نوزاد ، آغوش پر مهر پدر  یکی از زیباترین مکان ها برای کودک است . پس از شیر دادن به نوزاد ، آن را روی سینه همسر خود قرار دهید تا هر دو بتوانند رابطه پدر و پسری را تجربه کنند . حمایتی که پدرتان از مادرتان در شیردهی می کند ، بزرگترین پشتوانه برای موفقیت شما در شیردهی است . به خصوص در هفته های اول پس از تولد که در اثر تغییر هورمون ها و بی خوابی احساس ضعف می کنید، کنارتان بودن شریک زندگی و کمک به شما در شیر دادن به نوزاد تاثیر مثبتی بر کل روابط خانوادگی خواهد .داشت

چگونه نوزادم را بعد از شیردهی آروغ بزنم ؟

ایستادن کودک به مدت ۱۰-۱۵ دقیقه پس از شیر دادن به دفع گاز کمک می کند . اگر به نظر می رسد کودک در سینه خوابیده و راحت است ، نیازی به آروغ زدن نیست . اگر کودک بی قرار است؛ می توان با دراز کشیدن روی پا و پشت در حالت عمودی به دفع گاز کمک کرد .

چه مدت باید به نوزاد شیر داد؟

در ۶ ماه اول باید کودک خود را فقط با شیر مادر تغذیه کنید. در این ۶ ماه کودک شما حتی نیازی به آب ندارد . پس از این دوره، ادامه شیردهی با غذاهای کمکی تا سن ۲ سالگی به بعد ایده آل است . تغییر به غذاهای کمکی نیاز کودک شما به شیر مادر را برطرف نمی کند .

نوزاد پستانک

آیا می توان به نوزاد پستانک داد ؟

دادن پستانک و شیشه شیر به نوزادان شیرده توصیه نمی شود. گاهی مادران علاوه بر شیردهی، آب یا سایر مواد مغذی را از طریق شیشه به نوزاد خود می دهند یا از پستانک برای جلوگیری از گریه و بازی کردن نوزاد استفاده می کنند . با این حال، وضعیتی که ما آن را ” گیجی نوک سینه ” می نامیم در نوزادانی که شیشه شیر یا پستانک مصرف می کنند ، رخ می دهد و این نوزادان ممکن است شیردهی را متوقف کنند . زیرا بین شیردهی و مکیدن شیشه شیر یا پستانک از نظر روش مکیدن تفاوت هایی وجود دارد . به همین دلیل، استفاده از شیشه شیر یا پستانک توصیه نمی شود.

آیا تا زمانی که به نوزادم شیر میدم باردار می شوم ؟

بله، شما می توانید باردار شوید. شیردهی یک روش پیشگیری از بارداری نیست . اگر نمی خواهید باردار شوید ، برای یک روش مناسب پیشگیری از بارداری با پزشک یا پزشک خانواده خود مشورت کنید .

آیا مراقبت های ویژه برای سینه ها در دوران شیردهی لازم است ؟

قبل از هر بار شیر دادن نیازی به تمیز کردن سینه ها نیست. میکروب ها از دست ها به کودک منتقل می شوند .

نکته مهم ” شستن دستها ” است .

یک ماده روغنی از پوست اطراف نوک سینه ترشح می شود​ این ماده طبیعی از نوک سینه مادر شیرده در برابر ترک محافظت می کند. به همین دلیل نیازی به زدن آب گازدار ، آب صابون یا کرم روی نوک پستان برای محافظت یا تمیز کردن نوک پستان از ترک نیست . در واقع با استفاده از اینها ، این ماده روغنی طبیعی نیز پاک می شود و به راحتی روی نوک پستان ترک ایجاد می شود . در دوران شیردهی باید از سوتین نخی با اندازه مناسب استفاده شود .

 

آیا شکل نوک پستان روی شیردهی من تأثیر می گذارد؟

اگر سینه نوک نداشته باشد یا نوک آن فرو رفته باشد یا نوک بزرگ داشته باشد برای شیردهی مشکلی نیست . نوزاد از قبل با گرفتن نه تنها نوک سینه، بلکه بخش بزرگی از ناحیه قهوه ای رنگ اطراف نوک سینه، شیر می مکد . به عبارت دیگر، بخش بزرگی از بافت سینه را وارد دهان خود می کند .

آیا می توانم هنگام بازگشت به کار به کودکم شیر دهم؟

البته در زمان بازگشت به محل کار امکان شیر دادن نیز وجود دارد . علاوه بر شیر دادن به کودک در منزل در صبح و عصر ، شیر را می توان با دوشیدن شیر در صبح و ظهر در محل کار و در زمان استراحت نگهداری کرد و این شیر توسط شخصی که در منزل از نوزاد مراقبت می کند جمع آوری می شود . می توان آن را با قاشق یا فنجان به کودک داد . بنابراین تداوم شیر مادر تضمین می شود .​​​ تولید شیر در سینه مادر همراه با شیر دوشیده شده در محل کار در طول روز ادامه خواهد داشت .

کودک من از شیر خوردن امتناع می کند، چه کاری باید انجام دهم؟

امتناع نوزاد از شیر خوردن می تواند به طرق مختلف رخ دهد . به هیچ وجه مکیدن، مکیدن ضعیف ، گریه در هنگام مکیدن و مبارزه با سینه ( مکیدن برای مدت کوتاهی و سپس رها کردن سینه به گونه ای که انگار خفه می شود یا گریه می کند ) ، فقط یک سینه را می مکد، دیگری را نمی خواهد. به شرح زیر مشاهده می شود .

دلایل رد سینه و پیشنهاد راه حل:

    • هنگامی که نوزادان بیمار هستند، سینه را می گیرند اما ضعیف می مکند. مادران نیز ممکن است فکر کنند که این طرد شدن است. اگر کودک بیمار است، می توان شیر داد و به او داد. در هنگام دادن شیر به نوزاد باید مراقب بود که محیط آرام باشد و حواس کودک پرت نشود .
    • اگر کودک در دهان برفک دارد ، در حال دندان درآوردن یا گرفتگی بینی است ، ممکن است کودک از شیر دادن خودداری کند . در این صورت باید صبور بود و مشکل را برطرف کرد .​​​
    • برخی از داروهایی که در بدو تولد یا برای درمان روانشناختی به مادر داده می شود نیز ممکن است باعث رد پستان توسط نوزاد شود . در این مورد ، باید از متخصصان مراقبت های بهداشتی حمایت دریافت کرد
    • دلایلی مانند استفاده از پستانک ، تغذیه با شیشه شیر ، نگه داشتن سینه در وضعیت بد، بسته شدن سینه ، حمایت ناکافی از نوزاد ، نگه داشتن نادرست سینه توسط مادر، محدودیت شیردهی ، تجمع شیر اضافی ممکن است مانع از چسبیدن نوزاد به سینه شود . ممکن است منجر به رد شود. برای جلوگیری از پس زدن سینه نوزاد ، هنگام شیردهی نباید سر نوزاد را فشار داد ، در صورت لزوم شیر را با لیوان یا قاشق داد و از استفاده از شیشه شیر و پستانک خودداری شود . باید از تماس پوستی بین مادر و نوزاد اطمینان حاصل شود ، مادر باید مرتب نوزاد را در آغوش بگیرد و نوازش کند و هر زمان که بخواهد به نوزاد شیر داده شود .
    • تغییراتی که باعث ناراحتی نوزاد می شود : جدایی از مادر ، شروع به کار مادر ، یک مراقب جدید ، تغییر مرتب مراقبین ، تغییر در روال خانواده .​​​​​​​​​ قاعدگی مادر و تغییر در بوی مادر . در صورت لزوم، مادر باید مدتی مرخصی بگیرد ، عطرهای مصرف شده را کنار بگذارد ، به نظافت فردی اهمیت داده شود ، اگر مادر بیماری دارد ، درمان شود و شیردهی به درستی ادامه یابد .
    • مادران ممکن است فکر کنند که حرکات سینه جویی نوزادان، پرت شدن حواس کودک در حین مکیدن و نگاه ناگهانی به سمت او نشانه امتناع نوزاد از شیر دادن است . این وضعیت را رد کاذب می نامند . برای جلوگیری از پس زدن کاذب باید منتظر بمانند تا نوزاد به سینه بچسبد ، شیردهی را در موقعیت های مختلف امتحان کرد و در صورت لزوم شیر را در دهان او ریخت .
    • بوی برخی از غذاهایی که مادر می خورد می تواند به شیر منتقل شود. باید مراقب مصرف غذاهایی مانند کولا، چای و قهوه باشد که ممکن است کودک را ناراحت کند .
    • گاهی ممکن است کودک فقط یک سینه را رد کند. این ممکن است به این دلیل باشد که دلایل ذکر شده در بالا در یک سینه منفرد بیشتر است .

آیا می توانم وقتی کودکم بیمار است به او شیر بدهم؟

حتی زمانی که نوزادان بیمار هستند، شیردهی باید ادامه یابد. در واقع، شیردهی باید بیشتر از همیشه انجام شود . به دلیل این بیماری ، کودک شما ممکن است کاهش اشتها داشته باشد و بی قرار باشد . شیردهی نیز او را آرام می کند . نباید فراموش کرد که شیردهی فقط یک نوع تغذیه نیست بلکه باعث ایجاد پیوند عاطفی و پیوند عشقی بین مادر و نوزاد می شود و این استمفیدبسیارنوزادومادربرای . تغذیه با شیر مادر در هنگام بیماری هایی مانند اسهال باعث بهبود سریعتر بیماری می شود .

آیا می توانم وقتی بیمار هستم به نوزادم شیر بدهم؟

اگر مادر بیماری روانپزشکی دارد که نیاز به دارو دارد یا سرطانی که نیاز به شیمی درمانی دارد، نباید شیر بدهد . جدا از این ، حتی اگر مادر دیابتی ، فشار خون ، اسهال ، سرماخوردگی و غیره باشد. حتی اگر بیماری داشته باشد می تواند شیر بدهد . اگر نیاز به استفاده از دارو دارید ، به پزشک خود یادآوری کنید که در حال شیردهی هستید .

من تورم های سخت ، درد شدید و احساس گرما در سینه ام دارم ، چه کاری باید انجام دهم ؟

وجود تورم ، درد و گرمی سخت در سینه ، وضعیتی به نام ماستیت ( آبسه) است . ورم پستان عارضه ای است که می تواند در نتیجه شیر دادن به نوزاد در وضعیت نامناسب ، ترک خوردن نوک سینه ها ، استفاده از لباس های تنگ یا سوتین و فشار بیش از حد به مجاری شیر با انگشتان در دوران شیردهی رخ دهد .

در صورت ورم پستان ( آبسه ) باید با یک متخصص مراقبت های بهداشتی مشورت شود . متخصصان بهداشت دقیق ترین اطلاعات را در مورد علل ورم پستان و درمان آن به شما می دهند . همچنین در صورت بروز ورم پستان می توانید به نوزاد خود شیر دهید .

در صورت ابتلا به ورم پستان، جریان شیر نباید قطع شود و ورم پستان باید درمان شود . بعد؛ شیر دادن مکرر ، ماساژ سبک به سمت نوک پستان ، پانسمان مرطوب گرم با حوله تمیز ، شروع شیردهی از سمت سالم و تغییر وضعیت باید اعمال شود . استراحت و اجتناب از استرس باید فراهم شود .

اگر شیردهی دردناک باشد ، می توان شیر را برای مدت معینی دوش داد . با این حال، شیردهی باید در اسرع وقت از سر گرفته شود.

بچه من چند روزه به دنیا اومده و سینه ام مثل ادم براقه و خیلی درد میکنه . شیردهی سخت شده ، چه کار کنم ؟

سینه ها در این شرایط به عنوان ” سینه های گرفتگی ” تعریف می شوند . به طور کلی وضعیتی است که در نتیجه ناتوانی در شیردهی کافی در روزهای اول پس از تولد ، دیر شروع شیردهی ، دادن شیر خشک ، قرارگیری نامناسب روی سینه، تخلیه نادر شیر ، یا کوتاه ماندن مدت شیردهی ایجاد می شود. .

برای احتیاط ، شیردهی باید بلافاصله پس از تولد شروع شود ، کودک باید به خوبی با سینه تنظیم شود ، کودک باید هر زمان که بخواهد با شیر مادر تغذیه شود و شیردهی در فواصل معین انجام نشود .

برای حل مشکل “احتقان سینه ” ، کودک باید مرتباً در وضعیت صحیح شیردهی شود . برای سهولت در شیردهی قبل از شیردهی باید پانسمان گرم ، دوش آب گرم ، ماساژ شانه و پشت ، ماساژ سبک روی سینه ها و تحریک خفیف پوست نوک سینه برای آرامش و آرامش مادر انجام شود . برای جلوگیری از ادم بعد از شیردهی، باید یک پانسمان سرد با حوله روی سینه خود بمالید . اگر کودک نمی تواند شیر بدهد، شیر باید به صورت دستی یا با پمپ دوشیده شود .

 

آیا می توانم به فرزند خوانده ام شیر بدهم ؟

زیرا شیر مادر در واقع از مغز ترشح می شود . فرزند خوانده می تواند حتی توسط زنی که فرزندی به دنیا نیاورده است شیر ​​دهد . نگه داشتن مکرر سینه ، ایجاد تماس پوست به پوست و گاهی اوقات درمان دارویی از این امر پشتیبانی می کند. در این زمینه می توانید از کلینیک های ریلکسیشن پشتیبانی دریافت کنید. برای اطلاع از کلینیک های ریلکسیشن در استان خود می توانید به اداره بهداشت استان درخواست دهید .

اگر نوزادم با ناتوانی متولد شود می توانم شیر دهم ؟

اگر کودک شما با سندرم داون، شکاف لب یا شکاف کام یا مشکلات مربوط به قلب متولد شود، در هر شرایطی به شیر مادر نیاز بیشتری دارد . هورمون های موجود در شیر مادر شما و کودکتان را راحت تر می کند . از آنجایی که شیر مادر به راحتی هضم می شود، شیر مادر نیز نقش مثبت تری در نوزادانی که مشکلات قلبی دارند یا در افزایش وزن مشکل دارند، ایفا می کند . این به نوزادان مبتلا به سندرم داون کمک می کند تا خطر عفونت های دستگاه تنفسی یا مشکلات یبوست را از بین ببرند .

تا حد امکان از مادران شیرده اطراف خود که با موفقیت شیر ​​داده اند ، پزشک خانواده، پرسنل بهداشتی ، گروه های حمایت از مادر و خانواده خود ، حمایت دریافت کنید .

اگر علیرغم همه چیز امکان دادن شیر مادر وجود ندارد سعی کنید تا حد امکان شیر خود را بدوشید و شیر خود را به کودک خود بدهید . به یاد داشته باشید که شیر شما بهترین غذا برای کودک شماست .

در صورت داشتن مشکل در شیردهی از کجا می توانم کمک بگیرم ؟

هنگامی که مادران در مورد شیر مادر و شیردهی سوال یا مشکلی دارند می توانند از دوره بارداری به کلاس های اطلاع رسانی بارداری نزدیک خود ، پلی کلینیک های مربوطه بیمارستان ها و یا پزشک خانواده خود مراجعه کنند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *