زعفران چیست ؟

زعفران

زعفران چیست؟ زعفران به طلای سرخ نیز معروف است و نام علمی آن Crocus sativus است . ما در مورد گیاهی علفی و تک لپه ای صحبت می کنیم که از خانواده Iridaceae است. معمولاً به عنوان رنگ ادویه و غذا طبقه بندی می شود. با این حال، خواص استثنایی برای زمینه درمانی دارد، همانطور که اکنون می خواهیم ببینیم.

با توجه به ویژگی‌های مورفولوژیکی آن ، قسمت اپی‌ژال گیاه، چیزی که روی سطح رشد می‌کند، می‌تواند به طور متوسط ​​تا ارتفاع ۴۰ سانتی‌متر رشد کند. گلهای آن حجیم و به رنگ بنفش بنفش با ۵ گلبرگ است. قسمت هیپوژیال گیاه که به قسمتی که در زیر سطح قرار دارد اطلاق می‌شود، پیازی است که تمام سطح آن توسط سه تونیک به نام بنه پوشیده شده است. پیازها اندام های غیرجنسی هستند که امکان تولید مثل گیاه را فراهم می کنند.

به عنوان یک ادویه، منحصر به فرد بودن آن در این واقعیت است که از یک گل استخراج می شود. به طور خاص، سه کلاله تشکیل دهنده برچه گل Crocus Sativus است که حاوی جوهر این ماده گیاهی ارزشمند است.

ادویه

زعفران به عنوان یک ادویه بسیار خاص است زیرا تنها ادویه ای است که از پیاز گل استخراج می شود. به طور خاص، از سه کلاله تشکیل دهنده برچه از گل کروکوس ساتیوس . این همان بخشی است که حاوی اسانس این گیاه ارزشمند است.

به دلیل عدم تناسب بین مقدار مواد اولیه و مقدار محصولی که دریافت می کنیم بسیار گران است. در واقع برای به دست آوردن یک کیلو زعفران تازه باید صد هزار گل برداشت کرد. از طرفی پنج کیلو کلاله تازه چیزی است که برای به دست آوردن یک کیلو ادویه زعفران نیاز دارید . به طور متناقض، ما همیشه باید برگ ها و ریشه های گیاه را دور بریزیم، زیرا ارزش آن در گل های آن است.

قانع‌کننده‌ترین نظریه‌ها درباره منشأ دورافتاده آن، زعفران را در منطقه کشمیر هند قرار می‌دهند. ظاهراً این فنیقی ها بودند که با دنبال کردن مسیرهای تجاری خود از طریق دریای مدیترانه، توانستند آن را به گل یا فرانسه کنونی برسانند و از آنجا در سراسر اروپا گسترش یافتند.

زعفران

کشت بذر زعفران

کشت زعفران چندان پیچیده نیست زیرا می‌تواند طیف وسیعی از دماها بین -۱۰ تا ۴۰ درجه سانتی‌گراد را تحمل کند. احتمالاً از نظر ماهیت ادافولوژیکی خود بیشتر خواستار است، زیرا یک لامپ به خاکی اسفنجی و عمیق نیاز دارد و در عین حال امکان تصفیه سریع آب را فراهم می کند.

می تواند هم در خاک رسی-آهکی و هم در خاک سیلتی رشد کند . با این حال، همیشه به محدوده PH نزدیک تر به خنثی نیاز دارد، یعنی نه اسیدی و نه قلیایی. علاوه بر این، مهم است که آن را در خاک فشرده و بیش از حد آرژیلوس کاشت نکنید. اگر قصد دارید آن را در باغات یا گلدان بکارید، فقط باید خاک را با ذغال سنگ نارس یا مالچ غنی کنید.

 

برداشت زعفران

این روند بین دو هفته دوم اکتبر و اول نوامبر انجام می شود . بسته به تعداد گل هایی که باید جمع آوری شوند دو روش وجود دارد:

  • ما از پیرایش برای مقادیر کم استفاده خواهیم کرد. این شامل رها کردن گل به همان شکلی است که روی گیاه است و فقط سه کلاله از برچه (که در آن تمام زعفران متمرکز می شود) استخراج می شود. به عنوان مثال، می توانید این کار را با موچین یا ابزاری مشابه انجام دهید.
  • برای مقادیر زیاد بهتر است گلها پس از باز شدن در اسرع وقت جمع آوری شوند. سپس روی سطح وسیعی که کلاله ها در آنجا استخراج می شوند پخش می شوند.

پیاز زعفران

در واقع به دلیل کاهش تقاضای آن به عنوان افزودنی غذایی (رنگ زرد طبیعی) کشت آن کاهش یافته است. این عمدتا به دلیل قیمت آن در بازار در مقایسه با سایر محصولات مصنوعی است که برای همین منظور استفاده می شود. علاوه بر این، واردات محصولات بی کیفیت اما رقابتی بالا نیز به این وضعیت کمک کرده است

زعفران

از زعفران تا ادویه

این روند تقریباً شبیه یک آیین است. قرار دادن روزنامه ها روی سطح راه خوبی برای اطمینان از این است که تا حد ممکن محصول کمتری را از دست می دهیم

 

خواص زعفران

زعفران از قدیم الایام به عنوان گیاهی با خواص دارویی مطرح بوده است . بیهوده نیست، ایرانیان و مصری ها از آن به عنوان یک داروی موثر در برابر مسمومیت و سوء هاضمه و همچنین یک داروی مقوی جنسی عالی استفاده می کردند. علاوه بر این، از آن به عنوان مرهم برای تسکین علائم بیماری های جدی آن زمان مانند اسهال خونی یا سرخک استفاده می شد.

با گذشت زمان، ما توانسته ایم درک خود را در مورد این ادویه چه در سطح دارویی و چه از نظر تغذیه عمیق تر کنیم. متاسفانه برخی به دلیل قیمت بالای آن در بازار توانایی خرید آن را ندارند.

حقایق مغذی کروکوس ساتیوس

تقریباً از ۱۲ درصد آب، ۴ درصد فیبر محلول، ۵ درصد مواد معدنی ، ۶ درصد لیپیدها، ۱۰ درصد کربوهیدرات ها (۴ درصد ساده و ۶ درصد پیچیده) و ۱۱ درصد پروتئین ساخته شده است . هر گرم زعفران ۳ کیلو کالری دارد.

از نظر مواد معدنی سرشار از پتاسیم ، منیزیم و آهن است . با این حال، منبع خوبی از کلسیم ، فسفر ، منگنز ، مس ، روی و سلنیوم نیز دارد .

ویتامین ها

وقتی صحبت از ویتامین ها به میان می آید ، ویتامین A (به عنوان مثال و به عنوان کاروتنوئیدها، عمدتاً بتاکاروتن و آلفا کاروتن)، B1، B2، B3 و B6 (به ویژه آخرین مورد، زیرا ۱٫۰۱ میلی گرم در هر ۱۰۰ گرم را فراهم می کند) و اسکوربیک را فراهم می کند. اسید یا ویتامین C (با ۸۰٫۸ میلی گرم در ۱۰۰ گرم).

رنگ زرد روشن آن از گلیکوزیدی به نام کروسین و بوی آن از ماده دیگری به نام سافرانال، یک اسانس فرار از برچه ها می آید. با این حال، این تنها روغن نیست، زیرا زعفران دارای مقادیر زیادی از این مواد مانند ژرانیول، سینئول یا لینالول و غیره است. از سوی دیگر، حاوی مقادیری از فلاونوئیدها است، موادی با اثر آنتی اکسیدانی عالی

زعفران

فواید زعفران برای بدن

در حال حاضر، شواهد جدی از چندین مطالعه علمی وجود دارد که کاروتنوئیدهای زعفران ممکن است حاوی خواص ضد سرطانی و تعدیل کننده سیستم ایمنی باشند. به عبارت دیگر، تنظیم کننده های پاسخ ایمنی به حملات. به نظر می رسد این به دلیل پتانسیل آنها برای مهار سنتز اسید نوکلئیک (DNA و RNA) در سلول های تومور باشد .

علاوه بر این، زعفران حاوی موادی است که به طور قطعی و مثبت در سیستم عصبی نقش دارند. مطالعات اخیر بر روی افرادی که از علائم خفیف افسردگی رنج می برند نشان می دهد که زعفران اثرات مفیدی بر خلق و خو دارد. این ماده دارای دو ماده فعال به نام‌های سافرانال و کروسین است که باعث افزایش سروتونین و دوپامین می‌شود که به نظر می‌رسد کمبود آنها باعث افسردگی می‌شود. علاوه بر این، محصولی است که به لطف خواص آنتی اکسیدانی کاروتنوئیدها، حافظه و توانایی های یادگیری را تقویت می کند. از سوی دیگر، یک خط تحقیقاتی وجود دارد که توانایی فرضی آن را برای مهار پروتئین های خاصی که نشانگر بیماری آلزایمر هستند، مطالعه می کند .

مزایای زعفران

کروسین (پیاز زعفران) دارای فواید بسیار جالبی در نواحی مختلف بدن است.

این یک اثر کاهش چربی خون ایجاد می کند (سطح چربی در خون را کاهش می دهد) و همچنین می تواند سطح کلسترول را کاهش دهد . بنابراین به پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی کمک می کند.

انتقال اکسیژن از طریق خون را بهبود می بخشد و گردش خون را تنظیم می کند. در واقع، متخصصان هومیوپاتی هنوز برای اختلالات گردش خون تجویز می کنند.

درد قاعدگی را تسکین می دهد و به رفع بی نظمی های چرخه قاعدگی از جمله آمنوره (عدم قاعدگی) کمک می کند. این اثر به دلیل افزایش جریان خون به رحم است که اثر سقط کننده و ضد بارداری نیز دارد.

  • به طور کلی درد عضلانی و خستگی را تسکین می دهد که معمولا به عنوان آستنیا شناخته می شود.
  • اثر ضد التهابی و ضد درد در بافت های دندان ایجاد می کند . علاوه بر این، یک اثر ضد اسپاسم نیز برای تسکین گرفتگی روده ایجاد می کند.
  • این می تواند درمانی برای کمبود میل جنسی باشد که یکی از دلایلی بود که پیشینیان ما از آن استفاده می کردند.

مزایای بیشتر

سایر اثرات مثبت مصرف زعفران برای ارگانیسم عبارتند از:

  • گشاد کننده برونش خوب است ، به این معنی که می توان از آن به ویژه برای درمان آسم استفاده کرد.
  • تقویت مو با تغذیه الیاف مو.

به دلیل داشتن پتاسیم فراوان، فشار خون را تنظیم می کند که می تواند برای افراد مبتلا به فشار خون مفید باشد. علاوه بر این، به تنظیم مایعات بدن و جلوگیری از بیماری های دژنراتیو مفصلی کمک می کند.

آهن بالای آن برای درمان کم خونی ناشی از فقر آهن مفید است .

سه ویژگی قابل توجه در مورد محتوای ویتامین آن وجود دارد:

  • محتوای ویتامین A موجود در آن می تواند پیشرفت دژنراسیون ماکولا را که می تواند باعث کوری شود، کند کند .
  • سرشار از ویتامین B6 برای دیابت و کاهش علائم سندرم تونل کارپال، جدای از پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی بسیار توصیه می شود.
  • اثرات آنتی اکسیدانی ویتامین C می تواند به تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با کم کاری تیروئید کمک کند.
  • زعفران

 

ترکیبات با زعفران

یک راه بسیار مفید برای مهار اشتها، مخلوط کردن زعفران، قهوه سبز و گارسینیا کامبوجیا است :

  • عصاره زعفران به تنهایی یک مهارکننده عالی اشتها است. بنابراین، به ما اجازه می‌دهد تا چربی‌های ذخیره‌شده را، عمدتاً از ناحیه شکم، بسوزانیم، که خاصیتی است که با قهوه سبز مشترک است. این به دلیل یک واکنش شیمیایی است که ترشح سروتونین را تحریک می کند. این ماده باعث ایجاد حس سیری می شود و از آنجایی که زعفران کم کالری نیز می باشد، این احساس بعد از غذا حتی بیشتر باقی می ماند.
  • عصاره قهوه عربیکا ( Coffea arabica ) به از بین بردن مایعات کمک می کند. علاوه بر این، حاوی اسید کلروژنیک است که باعث افزایش تولید برخی هورمون‌ها به نام اینکرتین می‌شود. در نتیجه، آنها ترشح انسولین را با کاهش سطح قند پس از خوردن غذا تحریک می کنند (معروف به گلیسمی پس از پاندریال). علاوه بر این، این اسید علاوه بر کمک به حذف رسوبات چربی در دیواره شریان، از گلوکونئوژنز (سنتز گلوکز در کبد) جلوگیری می کند.
  • در نهایت، گارسینیا کامبوجیا اسید هیدروکسی سیتریک را برای جلوگیری از تبدیل کربوهیدرات ها به چربی ها و اجسام کتون در کبد منتقل می کند. بنابراین، ترشح سروتونین را تحریک می کند که در سطح احساسی نیز تأثیر دارد. در واقع اگر دچار ناراحتی های قاعدگی شدیم، مصرف نیم گرم زعفران ، عصاره دانه کرفس و بادیان را سه بار در روز در سه روز اول قاعدگی مفید است.

روش های مختلف مصرف زعفران

  • دم کرده: سرفه را آرام می کند و علائم سرماخوردگی را برطرف می کند. فقط باید بین ۰٫۵ تا ۱ گرم در لیتر آب رقیق کنید. چای تهیه شده با زعفران یک داروی خانگی برای درمان پسوریازیس است. نوشیدن دم کرده ۲ گرم زعفران در هر لیتر آب همراه با یک قاشق عسل زمانی که استرس داریم می تواند بسیار آرامش بخش باشد.
  • ماساژ: درد لثه را تسکین می دهد، فقط باید پودر را بمالید یا با عسل مخلوط کنید. تنتور الکلی همچنین می تواند اثر ضد درد هنگام دندان درآوردن داشته باشد.
  • آبگوشت: غلظت یک گرم در لیتر از اسیدیته معده و هضم بد جلوگیری می کند.
  • زعفران پودری با نفخ معده مبارزه می کند و باعث شروع قاعدگی می شود.
  • ضماد: برای کم خونی، سردرد، بی خوابی و ناراحتی های پوستی (اگزما، درماتیت…) استفاده می شود.
  • اگر می خواهید با افسردگی و بیماری آلزایمر مبارزه کنید، روزانه ۳۰ میلی گرم عصاره پیاز زعفران مصرف کنید.

زعفران در آشپزخانه

توصیه می شود قبل از افزودن به خورش ها یا غذاهای دیگر، رشته ها را چند دقیقه در آب گرم له کرده و خیس کنید

با این ترفند به طور یکنواخت به آبگوشت رنگ و طعم می دهیم . اگر از پودر استفاده می کنید می توانید از این مرحله صرف نظر کنید.

زعفران

موارد منع مصرف

اگرچه از فواید و خواص زعفران صحبت می‌کنیم، اما هیچ چیز کامل نیست و دقیقاً به همین دلیل نمی‌توان احتمال تجربه برخی از عوارض جانبی را نادیده گرفت. مصرف آن در شرایط خاصی توصیه نمی شود.

عوارض جانبی گزارش شده

اگر به یک دوز کنترل شده واکنش نشان دهیم، می توانیم اضطراب ، سرگیجه ، حالت تهوع و خشکی دهان را تجربه کنیم که باعث اختلالات اشتها و سردرد می شود.

هنگامی که مسمومیت به دلیل دوز بیش از حد وجود دارد، واکنش ها مشابه اغلب موارد مسمومیت است : اسهال، استفراغ، درد حاد شکمی و سردرد. علاوه بر این، حتی ممکن است ادرار آغشته به خون مشاهده شود.

مصرف بیش از حد (که شامل مصرف حداقل ۱۰ گرم است) می تواند مسمومیت کشنده ای را ایجاد کند. اول از همه، با یک مرحله توهم زا با علائم رفتار عجیب شروع می شود. سپس، تاکی کاردی، سرگیجه و فلج پیشرونده سیستم عصبی مرکزی را تجربه خواهیم کرد که با مرگ به پایان می رسد.

چه کسانی نباید زعفران مصرف کنند:

  • کسانی که از اختلال دوقطبی رنج می برند . مصرف آن می تواند باعث تحریک پذیری و رفتار تکانشی در این نوع بیماران شود.
  • افرادی که به گونه‌هایی از جنس‌های زیر حساسیت دارند، ممکن است به زعفران نیز حساسیت داشته باشند: لولیوم (از خانواده علف‌ها)، اولیا (شامل درخت زیتون) و سالسولا (از خانواده amaranthaceae)، گیاهانی که با بادهای قوی از زمین جدا می‌شوند و غلت می‌زنند. گویی آنها یک توپ هستند و مسافت های طولانی را طی می کنند).
  • همانطور که قبلاً اشاره کردیم، اثر سقط‌کنندگی و جلوگیری از بارداری دارد ، بنابراین برای خانم‌هایی که در دوران بارداری هستند یا می‌خواهند باردار شوند، نباید آن را مصرف کنند.

یک دیدگاه در مورد “زعفران چیست ؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *